Csapatépítő Tréning vs. Élmény Csapatépítés – Mi a különbség?

Csapatépítés, Csapatépítő tréning

Csapatépítő tréning vagy csapatépítés? Munkahelytől függően évente legalább egyszer összefutunk ezekkel a kifejezésekkel. Kevesen tudják azonban, hogy ez a két szó nem szinonimája egymásnak. 

Habár mindkét típus a csapatépítés halmazába esik, a tréning egy komolyabb, szakmai és erősen teljesítményorientált, az élmény csapatépítés egy kötetlenebb hangulatú, szórakoztató céges rendezvény vagy rendezvénysorozat. Bár valamelyest különböznek, mégis hasonló célokat szolgálnak. Nézzük is meg, hogy mi az átfedés a két fogalom között, illetve melyikre van valójában szüksége a csapatodnak.

Mi a különbség a csapatépítő tréning és a csapatépítés között?

Minden bizonnyal Te is úgy találtál rá erre a bejegyzésre, hogy beírtad a keresőbe valamelyik szót a kettő közül. Ha ez így volt, akkor valószínűleg egy jól behatárolható céllal kerestél rá: szeretnéd, hogy oldódjon a légkör a munkahelyen, hogy hatékonyabbá váljon a kommunikáció, ezáltal a közös munka, vagy hogy akár növeld a munkavállalóid elköteleződését. 

A jó hír, hogy bármi is a célod a fentiek közül, akár a csapatépítő tréningre, akár a csapatépítésre kerestél rá, nem lőttél túlzottan mellé, ugyanis végső soron mindkét rendezvénytípus közös célja a munkavégzés hatékonyabbá tétele, illetve a munkahelyi légkör javítása. A különbség csupán annyi, hogy ezt más-más megközelítésből teszik. Nézzük is meg, hogy melyik micsoda.

Csapatépítő tréning vs élmény csapatépítés közti különbségek

Csapatépítő tréning jelentése

A munkatársak szakmai ismerete, hozzáértése, a minőségi szolgáltatás és termékek mellett a teljesítményt, hatékonyságot nagymértékben meghatározza a csapat. Lehet, hogy tehetséges, motivált  kollégákkal vagyunk körülvéve, ám ez önmagában még nem garantálja, hogy csapatként hatékonyan fognak dolgozni.

Annak érdekében, hogy ez így legyen, a munkatársaknak tisztában kell lenniük a képességeikkel, feladataikkal, hatáskörükkel. Ez azonban nem mindig van így. Gyakori jelenség például, hogy egy csapaton belül nem mindenki teljesít 100%-on, sokszor önhibáján kívül. Akár hiszed, akár nem, a teljesítmény nem feltétlenül hozzáállás kérdése, hiszen előfordul például, hogy egy (vagy több) kolléga nincs tisztában az önmaga képességeivel, a benne rejlő potenciállal.

De olyan alapvető, kollektív problémák is előfordulhatnak a szervezeten belül (legyen az akadozó információáramlás, belső hangulat vagy akár felelősség- és kockázatvállalás hiánya), melyek csírájában fojtják el a produktivitást.

A csapatépítő tréning célja, hogy speciális szakemberek segítségével a csapatunkból célirányosan, a fentebb említett problémákat felismerve előcsaljuk a rejtett potenciált, azokat a képességeket, melyek által sokkal hatékonyabb lesz a közös munka. Ez történhet játékos tréning feladatokkal, melyek modellezik azokat a helyzeteket, melyekkel munkahelyükön szembesülnek a kollégák, de sor kerülhet konstruktív, irányított beszélgetésekre is.

A csapatépítéssel ellentétben itt kevésbé a szórakozás, az élményszerzés, a munkahelyen kívül eltöltött idő és sokkal inkább a csapaton belüli problémák célirányos, gyökerestül való megszüntetése áll a középpontban. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez az “unalmasabb” rendezvény a kettő közül.

Mi a csapatépítő tréning?

Az élmény csapatépítés jelentése

A csapatépítés egy olyan kötetlen céges rendezvény, melynek az elsődleges célja, hogy a munkahelytől távol töltsünk el egy napot a kollégákkal, közös élményeket szerezve. Ilyen lehet egy céges vacsora, buli, sportnap, közös sárkányhajózás vagy akár lézerharcozás

A csapatépítéssel javíthatunk a munkahelyi légkörön, hiszen egy céges vacsorán vagy bulin a kollégáink könnyebben megnyílnak egymás előtt. Mélyülnek a kapcsolatok, új közös élmények és történetek születnek. Ilyenkor egy kicsit feloldódik a feszes munkahelyi, corporate légkör és előtérbe kerül a kollégák lazább, szerethetőbb arca. Jobb esetben az itt szerzett pozitív élmények, energiák a munkahelyi légkörön is tartós nyomot hagynak.

Ha egy kis időre is, de megbomolhat a céges hierarchia is, így a vezető-alkalmazott viszony is bizalmasabbá válik. Gondolj csak bele! Az alkalmazott jóval nagyobb eséllyel fog szóba elegyedni a felettesével, ha egy csapatba kerülnek a buborékfociban – pláne ha még közösen meg is nyerik azt! Ez a későbbiekben mindkét fél számára hasznos lehet: a munkavállaló bátrabban fordul majd feletteséhez, legyen szó segítség kérésről vagy egy új ötlet felvázolásáról.

A céges csapatépítő rendezvényt annak kötetlenebb, lazább jellege határozza meg. Gondolj csak egy sportos csapatépítő napra, vagy egy bolondos céges kareoke estére! Egy ilyen napnál a szórakozás, a kikapcsolódás, az ünneplés és a közös élmények állnak a középpontban. A gyakorlati haszna főként a munkahelyi légkör javulásában mutatkozik meg.

Mi az élmény csapatépítés?

Így döntsd el, hogy tréningre vagy csapatépítésre van szükséged

Az alábbiakban ismertetnénk mindkét rendezvénytípus céljait, így könnyebben el tudod dönteni, hogy egy kikapcsolódást biztosító csapatépítőre vagy egy kötöttebb, szakmaibb, de a legkevésbé sem haszontalanabb csapatépítő tréningre van szüksége a cégednek.

Csapatépítő tréning feladatok céljai

Hogyan segít egy csapatépítő tréning szervezése? Mikor van szüksége a cégednek egyre? Egy céges tréning, illetve annak feladatai olyan problémákat vesznek elő, melyeknek áthidalása hosszabb távon segíti a kollégáink eredményes együttműködését.

Mint például…

  • A csapatmunkát hátráltató tényezők felismerése (például a rossz vagy akadozó kommunikáció, nem hatékony folyamatok, struktúrák)
  • Annak felismerése, hogy melyik kolléga mennyire van hatással a cég működésére (akár pozitív, akár negatív értelemben)
  • Szorgalmazza a konstruktív vitát, illetve az építő jellegű kritika befogadását
  • Tisztázza a munkahelyen belüli szerepköröket, kötelességeket a félreértések elkerülése végett
  • Feltérképezi és akár javítja a kollégák felelősségre vonhatóságát a mindennapi munkában
  • Fejlesztheti racionális problémakezelést és hatékonyabbá teszi a feladatmegosztást a csapaton belül
  • Stb.
A csapatépítő tréning célja

A csapatépítés céljai

A céges csapatépítések lényege, hogy a munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a lojalitás erősödjön. Ezt egy kötetlen, a munkahelytől távol töltött lazább programtervvel rendelkező nappal érhetjük el. A csapatépítés céljai véleményünk szerint a következők:

  • A bizalom megteremtése a vezetők és dolgozók között
  • A személyes kapcsolat erősítése a munkavállalók között, a munkahelyi légkör tartós javítása
  • Híd építése az egymással nem, vagy alig érintkező munkavállalók között: például gyakornok és senior vagy könyvelés és marketing között
  • Az új munkavállalók mielőbbi integrálása a szervezetbe, illetve beilleszkedésüknek elősegítése
  • A dolgozók szürke munkahelyi hétköznapokból való kiszakítása
  • Az elért sikerek közös ünneplése (például egy év végi csapatépítéssel)
  • A munkavállalók megjutalmazása, így a munkavállalói lojalitás fejlesztése
  • Egy stresszesebb időszak gyors kiheverése
  • Toborzási költségek hosszú távú csökkentése (melyről itt írtunk bővebben)
  • Felszínre csalja a kollégák valódi arcát, rejtett tehetségét, a kreativitásukat – de csak akkor, ha teljesen új helyzetekbe helyezzük őket
Az élmény csapatépítés célja

A csapathatékonyság és az együttműködés fejlesztés folyamata

1965-ben egy Bruce Tuckman nevű pszichológus előrukkolt a máig népszerű csapathatékonyonyság és az együttműködés fejlesztés folyamatával. Ennek alapján egy csapat 5 fejlődési szinten megy keresztül annak érdekében, hogy egy egymást nem, vagy alig ismerő csoportból egy jól teljesítő, összeszokott csapattá váljanak. 

Önmagában az, hogy tehetséges embereket összeresztünk, még nem garantálja, hogy jó csapatot is fognak alkotni. Tuckman modelljének megértésével azonban céltudatosabban fogod tudni egyengetni a csapatod útját és időben fel tudod ismerni a csapatmunkát gátló problémákat.

Az 5 fázis, melyen egy jó csapat valójában tudat alatt halad végig, a következők.

A Bruce Tuckmann modell

1. Forming (A csapat kialakulásának fázisa)

Az első fázisban a csapattagok, munkatársak még nem ismerik egymást. Ilyenkor még mindenki felettéb udvarias és kedves a másikkal. Ebben a fázisban a munkatársak alig várják a közös munkát és motiváltak abban, hogy megismerjék egymást.

Ebben a fázisban az egekbe tornászhatjuk a kezdeti lelkesedést egy visszafogott csapatépítő programmal, mint például egy közös ebéd vagy vacsora.

2. Storming (A viharzás fázisa)

A második fázisban már kezdetét vette a közös munka. A kezdeti lelkesedés már alábbhagyott, a csapattagok már ízelítőt kaptak egymás személyéségéből. Ilyenkor az egymástól eltérő személyiségek már konfliktusba kerülhetnek egymással.

3. Norming (A csapatbeli normák kialakulásának fázisa)

A normák kialakulásának fázisában a csapat tagjai elkezdik felismerni és értékelni egymás erősségeit. Elkezd kialakulni a csapat dinamikája. Ebben az állomásban kollégák már egy többé-kevésbé összeszokott csapatként dolgoznak együtt.

4. Performing (A csapat alkotó fázisa)

Az alkotó fázisban a csapattagok magabiztosak, motiváltak és kellően tájékozottak a projektükkel kapcsolatban ahhoz, hogy önállóan, akár felügyelet nélkül tudjanak dolgozni. Egy az érdek – itt már mindenki belead mindent az eredményesség érdekében.

Ez az a fázis, melyet minden csapat el szeretne érni, de nem mindenkinek sikerül. Gyakori akadály például, hogy a kollégák nem tudják túltenni magukat a személyes sérelmeiken, így nem is tudnak hatékonyan együtt dolgozni.

Az ebben a fázisban jól teljesítő, összeszokott és kellően motivált csapatunk teljesítményét akár még tovább is fokozhatjuk egy olyan csapatépítővel, melynek célja a jutalmazás, a kikapcsolódás és a felhőtlen szórakozás.

5. Adjourning (A lezárás fázisa)

Amikor a projektnek vége, a közös munka határozatlan időre megszűnik, mindenki visszatér a mindennapi feladataihoz. Ezt az állomást a “gyász” fázisának is hívják, hiszen itt a csapattagok közt már kialakulhattak olyan kötelékek, melyek fájdalmassá teszik a projekt lezárását, a búcsút.

Hogy ezen könnyítsünk, célszerű egy nagyobb projekt zárásakor egy élményekkel teli csapatépítő napot tartanunk, ahol megköszönhetjük a kollégák eddigi munkáját és ráhangolhatjuk, motiválhatjuk őket a soron következő feladatok hasonlóan hatékony és eredményes elvégzésére.

Céges tréning vagy csapatépítés?

Végül

Most már tudod, hogy mi a különbség a csapatépítő tréning és a “hagyományos” értelemben vett csapatépítő nap között.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad a cikkünket és sikerült tisztáznunk a két fogalom közti átfedéseket, hasonlóságokat. Ne feledd…

  • A csapatépítő tréning egy célirányos foglalkozás, mely a csapatmunkát, a kommunikációt, a feladatmegosztást és a felelősségre vonhatóságot hivatott hatékonyabbá tenni.
  • Az élmény csapatépítést annak kötetlenebb, lazább jellege határozza meg. Egy ilyen napnál a szórakozás, a kikapcsolódás, az ünneplés és a közös élmények állnak a középpontban.

Mi a Teamlab-nél főként élmény csapatépítéseket szervezünk országszerte, kitelepüléssel. Hiszünk abban, hogy a közösen átélt élmények által nyújtott motiváció erőteljesebb lehet, mint amit a megrendelők és partnerek “arc nélküli” tömege válthat ki a dolgozókból.

Az általunk biztosított csapatépítéseken a résztvevőket pörgős, változatos és élményszerű programokkal kötjük le, ezáltal érünk el olyan felszabadult és vidám játékhangulatot, ami alapfeltétele a társakkal való gyors és pozitív kapcsolatteremtésnek.

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }