2. lecke: Kezdeti tervezés

Koordinátor kijelölése, válságstáb felállítása és feladatkiosztás

A járványügyi helyzet cégen belüli kezelésének első és legfontosabb lépése a felelősök kiválasztása, egy tettrekész, kreatív és higgadt emberekből álló válságstáb felállítása. A válságstáb elsődleges feladata a szintek közötti folyamatos kommunikáció, illetve egy új, járványügyi szabályrendszer, protokoll megalkotása és annak cégen belüli betartatása.

A válságstáb mérete függ a céged méretőtől is. Egy multi jó esetben már a járvány kialakulása előtt is rendelkezhetett kijelölt csapattal. Egy KKV-nak viszont nem biztos, hogy erre megvoltak a szükséges előkészületei. Ugyanígy, egy nagy cég több felelős személy bevonását is megengedheti, míg egy KKV-nál okosabban kell beosztani a csapattagokat.

A krízishelyzet megfelelő lekommunikálásához kommunikációs szakember bevonása is szükséges lehet. Amennyiben emellett döntünk, őt is be kell vonnunk a válságstáb munkájába. Erről bővebben a Kríziskommunikáció leckénkben írunk.

Ehhez az alábbi 3 lépéses akciótervet javasoljuk:

 1. Rajzoljuk fel cégünk szervezeti struktúráját és hívjunk össze egy meetinget a vezetőkkel!
 2. Személy szerint jelöljünk ki egy koordinátort: ő fog felelni a pandémiás válságstáb koordinálásáért, a projektek határidejének betartásáért, meetingek szervezéséért.
 3. Állítsuk össze a válságstábot cégünk szakterületeinek vezetőiből – KKV-k esetén mindenkit, akire számítani tudunk!

Mi lesz a járványhelyzetet koordináló munkatárs feladata?

 • A válságstáb vele egyeztetve hozza a döntéseit, intézkedéseit
 • A kiszabott pandémiás intézkedések végrehajtásáért ő felel
 • Az ő feladata a higiénés prevenciós protokoll szigorú betartatása a cégen belül, de nagyobb cégeknél azonban érdemes lehet külön embert megbízni erre a pozicióra (Hatékony eszköz lehet prevencióra a prevenciós matricacsomagunk és a megállítótáblánk.)
 • Meetingek megszervezése, koordinálása, lehetőleg online felületen (pl. Skype konferenciahívás)
 • Napi szintű egyeztetés a válságstábbal az új hírekről, bevezetett intézkedésekről, a megváltozott helyzet kezeléséről

Mik lesznek a válságstáb feladatai?

 • Akár napi rendszerességű meetingek a kialakult helyzetről – lehetőleg online
 • Az alkalmazottakkal való nap eleji egyeztetés:
  • A válságstábba delegált szakmai vezetők a saját osztályukkal egyeztessenek minden nap elején (marketing vezető a marketing osztállyal, a beszerzési vezető a beszerzési osztállyal és így tovább)
  • Az érintkezés minimalizálása érdekében köremailt vagy videóhívást javaslunk
  • Miről egyeztessünk? Az osztályon belüli helyzetről: esetleges megbetegedésekről, a kieső dolgozók pótlásáról
 • Az állami szervek hivatalos tájékoztatásainak szemmel tartása
 • Fontos feladat a pénzügyi osztállyal való folyamatos egyeztetés a válsághelyzet finanszírozásáról, az inaktívvá vált források átcsoportosításáról
 • A különféle munkaügyi intézkedések (átszervezések, home office megtervezése, folyamatos ügymenet biztosítása stb.) bevezetése

Javasolt eszközök, szoftverek

Mivel a válságstáb sokrétű feladatkörre számíthat számos felelőssel és határidővel, ezért amennyiben nem használunk projektmenedzsment szoftvert, úgy most itt az idő arra, hogy elkezdjük. Az alábbi ingyenesen használható szoftvereket ajánljuk:

Asana

Az Asana kiváló ingyenes megoldást biztosít a válságstáb feladatainak kezelésére. Letisztult design, könnyű kezelhetőség és az ingyenes verziót is magas létszám limit jellemzi. Jól átlátható a különféle nézeteknek köszönhetően (az ingyenes verzióban még idővonal nézet is van) és viszonylag rövid idő alatt elsajátítható a használata. A taskokat határidőhöz köthetjük, delegálhatjuk és még fájlokat is csatolhatunk hozzájuk.

15 főig ingyenesen használható, bizonyos, de nem jelentős korlátozásokkal.

Trello

A Trello egy drag-and-dop projektmenedzsment szoftver, amely a mozgatható kártyáinak köszönhetően átláthatóvá varázsolja a válságstáb futó projektjeit. A különféle taskok kártyákként jelennek meg, amiket elnevezhetünk, határidőhöz köthetünk és delegálhatunk bárkinek a csapatunkban. A kártyákhoz továbbá fájlokat is csatolhatunk, ami előnyt jelenthet például a grafikusi munkáknál. 

10 főig ingyenesen használható minden funkciójával együtt!

Ugrás az oldal tetejére