3. lecke: Higiéniai eljárások

A válságstáb által meghatározott Higiénés felelős által koordinált cselekvési terv, mely tartalmazza:

  • Munkatársak tájékoztatása a WHO által jóváhagyott általános higiénés stratégiákról – online mód preferált
  • Gyakori kézmosás/kézfertőtlenítés feltételeinek megteremtése, fertőtlenítő szerek elhelyezése a közös helyiségekben
  • Alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek beszerzése, tárolása, tartalékolása:
    • kézfertőtlenítés – szappan, alkoholos folyadék/zselé
    • eszköz- és felületfertőtlenítés – spray, törlőkendő (amennyiben nem elérhető speciális szer: Domestos alkalmas virucid felületfertőtlenítésre, a flakonon feltüntetett koncentrációban)
  • Törölköző helyett papírtörlő, kézszárító alkalmazása
  • Védőfelszerelések beszerzése és szétosztása a válságstáb koordinációjával
  • Felkészülni egy esetleges hiányra az eszközbeszerzésekkel kapcsolatban
  • Emberi érintkezés minimalizálásának szabályozása (pl. kézfogás tudatos mellőzése)
  • Közösen használt terek vírusölő szerekkel való kezelése (munkaidőben minimum 2 alkalommal, illetve szükség esetén)
  • Klímahasználat mellőzése, helyette szellőztetés javasolt
  • Szükség esetén karanténhelyiség kialakítása és felszerelése
  • Kapcsolatfelvétel a cég egészségügyi szolgáltatójával, szükség esetén a cég dolgozói egészségügyi állapotának felülbírálata, kontrollja
  • Takarító személyzet felvilágosítása, takarítási terv létrehozása és annak rendszeres ellenőrzése a Higiénés felelős/koordinátor által
  • A közvetlen munkaterületek rendszeres (munkaidő alatt legalább 3 alkalommal) fertőtlenítése – ez a dolgozó egyéni felelősségét és kötelezettségét képezi, ennek tárgyi feltételeinek biztosítása
  • Szükség esetén a dolgozó fizikai környezetének átalakítása lehet szükséges (asztalok távolságának növelése (1 méter távolság a dolgozók között), segédeszközök alkalmazása, nyílászárók tudatos használata)
  • A munkahely gyakran érintett pontjainak figyelemfelkeltő jelzése (erre például kiválóan alkalmazható a prevenciós matricacsomagunk)
  • Az alapvető higiénés szabályok közösségi edukációja, folyamatos kommunikáció és visszajelzés