Csapatépítés szervezése: első lépések

2018. júl. 4. | Csapatépítés

Egy jó csapatépítő tréning megszervezése nem kis feladat, és HR-esként nincs könnyű dolgunk. Olyan programot kell találnod, amivel mindenkinek örömöt szerzel, vagy legalábbis majdnem mindenkinek. A csapatépítő programlehetőségek száma szinte végtelen: a gasztronómiai élményektől kezdve a kalandparkokon át a sárkányhajózásig terjedhet, és még annál is tovább. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni, amikor nekiállunk a szervezésnek! A Jobangel és a Hrblog segítségével most megmutatjuk, hogy mire szükséges figyelni!

Ismerd meg a kollégáidat!

Első lépésként ismerd meg a munkatársaidat! Az információgyűjtés folyamata hasznos elfoglaltság, miközben megtudod, hogy mi motiválja, mi lelkesíti a kollégákat. Nagy kérdés, hogy mivel töltik a legszívesebben a szabadidejüket és mi a tevékenység, amely igazi kikapcsolódást jelent számukra. Érdemes figyelmet szentelni annak, hogy különböző érzelmi készlettel rendelkezünk, és emiatt szinte lehetetlen mindenkinek a megfelelő programot megtalálni a csapatépítés témájában. Ha azonban odafigyelsz az egyéni igényekre, a kollégák szokásaira és kéréseire, akkor a csapatépítő helyszíne és a programja egészen biztosan kellemes és szórakoztató lesz. Ráadásul még több szempontból hasznos is, és így lehet teljes az öröm.

Figyelj oda több szempontra!

Ha gondosan összegyűjtöd az információkat a kollégákkal kapcsolatban, akkor könnyebben tudod a különböző szempontokat is figyelembe venni. Hogy melyek ezek? Például, hogy ki, mennyire elfoglalt. Mennyi időt tud szakítani a csapatépítő tréningre? Milyen életkori sajátosságaik vannak? Milyen érzelmi szükségletekkel rendelkeznek? És a sor szinte végtelen. Mert hiába szeretnél több napos programot szervezni, ha a kollégák nagy része családos ember és egyszerűen nem tudja a kétnapos hétvégéjét csakis erre áldozni. Egy szúnyogcsípésre allergiás munkatárs biztosan nem fogja élvezni a nádas mellé szervezett vízi kikapcsolódást. Meglehet, hogy egy vegetáriánus nem igazán érzi majd jól magát a közös bográcsozás során. És akkor még nem is beszéltünk a cukorbetegekről, pollenallergiásokról, napérzékenyekről és szívbetegekről. A felsorolás persze itt nem is ér véget. Ugye, milyen logikus? Az igazán klassz program ismérve, hogy életkor, egészségi állapot és egyéni sajátosságok mentén is jó mindenkinek.

Kerüld a konfliktushelyzeteket!

A csapatépítő tréningek szervezése során figyelj arra, hogy ne „engedd egymásnak” a kollégáidat olyan versenyekben, amelyeknek úgymond komoly tétje van. Ez egyértelműen konfliktushelyzeteket, haragot és sértődöttséget, megbántottságot vonhat maga után. Arra is legyen lehetősége a munkatársaknak, hogy nemet mondjanak az egyes feladatokra, ha az valamiért nem szimpatikus számukra, esetleg bizonyos oknál fogva azt nem tudják teljesíteni. Hogyan is kérhetnénk a műtött térdű kollégától, hogy másszon fára, vagy a sok dioptriás szemüveget viselő munkatárstól, hogy vívjon ádáz pingpongharcot. Lehet, hogy valakinek épp tériszonya van, esetleg ügyetlen a billiárdhoz vagy túlsúlyosan nem szeretne egy tíz kilométeres túrára benevezni. Ez mind rendben van, hiszen a csapatépítő játékok célja épp az, hogy jól érezzék magukat a kollégáid, és közben rengeteg közös kalandot és élményeket éljenek meg.

Tipp:

A barátságos versenyhelyzetek elérését olyan élményprogramokkal érheted el, amelyek során a csapattagok teljes mértékben el tudják magukat engedni. Ezek legtöbbször olyan csapatépítő szabadidős programok lehetnek, amelyeket még nem próbáltak korábban a kollégák (pl.: Sárkányhajózás, Buborékfoci, stb.)

Vidd őket közös kalandra!

Következő lépésként szakíts ki mindenkit a monotóniából, és vidd el őket egy közös kalandra! A csapatépítő tréning legfőbb célja ugyanis a kollegális együttműködés erősítése és ezt a megszokott környezetben gyakran elég nehézkes megvalósítani! Készüljünk hát nagyszabású tervekkel (de legyen mindig B, esetleg C variánsunk is például arra az esetre, ha megváltozik az időjárás vagy bármely eshetőség bekövetkezik).

Nézzük, hogy miket érdemes számításba venned tervezéskor:

A csapatépítő helyszíne mindig legyen könnyen megközelíthető:

amikor kiválasztottuk a megfelelő programot, nézd azt is meg, hogyan tudunk oda a legkönnyebben eljutni. A legjobb módja ennek a busz és a vonat, hiszen ki szeretne vezetni még most is?

Hány nap férhet bele:

ha már igazán megismerted a kollégáidat a korábban ajánlott módszereket követve, akkor könnyen el tudod dönteni, hogy egy, esetleg kétnapos programra van igény és lehetőség a csapatban.

Mi legyen a célpont:

a közös megbeszélések során biztosan körvonalazódott már, hogy ki, mit csinálna szívesen és hova menne leginkább. Ehhez mérten nézd meg a helyszín befogadó képességét is, mert elég kellemetlen lehet, ha odaérve derül ki, hogy a Pista bá a karbantartásról pont nem fog elférni a limitált szobaszám miatt.

A legjobb és legideálisabb programot keresd:

nagy kérdés, hogy a csapatépítő tréningen mit fogtok csinálni? Mik lesznek a feladatok? Ha jól felkészültél, akkor könnyedén választ tudsz adni arra, hogy mi az ami mindenkit leköt.

Mi „fér” még bele:

célszerű még az elején letisztázni, hogy mindenki viszi-e magával a táskájában a szendvicsét és az ásványvizes kulacsát, vagy a programba belefér az étkezés és az italok is.

Mi tenne a legjobbat a kollégáknak:

ha élményeket keresel, akkor érdemes egy különleges rendezvényhelyszínben gondolkodni, könnyű megközelíthetőséggel, amelyhez tartozik jó esetben egy étterem és/vagy egy bár is. Ehhez kapcsolódjanak kinti és benti programlehetőségek is.

Adj élményt:

ez a leges legfontosabb, ha sikeres csapatépítőt szeretnél szervezni. A közösen átélt programok során a kollégák is egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és az együtt szerzett és megélt élmények garantálják a tréning sikerét.

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }