Csapatépítő tréning szervezése 7 lépésben

2018. júl. 3. | Csapatépítés, Csapatépítő tréning | 0 hozzászólás

A csapatépítő tréning szervezése talán kihívásnak tűnhet, de ez a 7 lépés segít abban, hogy a kollégák ne csak egyszerűen élvezzék a tréninget, hanem olyan betekintést és tanulságokat is nyerjenek, amelyeket később alkalmazhatunk a munkahelyi környezetben is. Egy csapatépítő program megszervezése komoly előkészületeket kíván meg. Ezért is fontos, hogy figyeljünk oda a részletekre és készüljünk fel több eshetőségre! Ebben most hét lépés segíthet eligazodni!

Tipp:

Egy jó csapatépítő elősegítheti a munkatársak közötti összeköttetéseket, miközben javíthatja a vállalaton belüli kommunikációt testreszabott játékok és újszerű kihívások segítségével. Egy jó tréner magas energiaszinten mozog, és minden esetben a gyakorlati tapasztalataira összpontosít, amely a legteljesebb formában biztosítja a csapatok igényeinek kielégítését.

Mielőtt részletesebben elmélyülnél a cikkünkben, fontos kiemelnünk, hogy a csapatépítő tréning és az élmény csapatépítés fogalma és tevékenysége is eltéri. Az alábbi cikkünkben részletesen kifejtjük a csapatépítő tréning és csapatépítés közti különbségeket, így könnyedén el tudod majd dönteni, hogy a cégednek melyikre van szüksége.

1. Döntsük el, hogy mi a csapatépítőnk célja

Ez az esemény legfontosabb része: a tréning előkészítése és annak eldöntése, hogy a csapatépítő tevékenység hogyan járul hozzá a kollégáink fejlődéséhez, motivációjához. A tréning során ugyanis hatalmasat léphetünk előre az emberi kapcsolatok építésében, de kínálhatunk szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is, ahol a csapat együtt nevethet és tanulhat.

Érdemes azonban átgondolni, hogy ha nem rendelkezünk olyan tapasztalattal, amely egy ilyen csapatépítő megszervezéséhez szükséges, vagy ha alaposabb és produktívabb eredményeket szeretnénk, vegyünk fel egy csapatépítő trénert!

Csapatépítő tréning szervezése – a cél

2. Válasszunk költségkeretet és egy jó helyszínt

Egy csapatépítő tréning szervezése során a helyszín és a költségvetés meghatározása legalább annyira fontos, mint a cél megfogalmazása. Ezek tudatában azonban már bátran elkezdhetünk álmodozni!

Ha például egy konkrét, nagyobb projekt sikeres elvégzéséért szeretnénk megjutalmazni a dolgozókat, akkor érdemes olyan helyet választani, ahol a rengeteg munka után megpihenhetnek, ahol kikapcsolódhatnak.

Ha azt szeretnénk, hogy a kollégák jobban megismerjék egymást, esetleg rendezzék személyes konfliktusaikat és megoldanánk a kommunikációs zavarokat, akkor ismét egy másik helyszínre lesz szükségünk.

Miután kitűztük a megfelelő célt, akkor a kalkulált költségvetést szem előtt tartva tudjuk beütemezni a tréninget annak a lehető legjobb helyszínén. Érdemes olyan helyet keresni, ami közel van és mégsem túl távol: elég ahhoz, hogy kizökkenjünk a hétköznapokból, de közben el is távolodjunk tőle.

3. Készítsünk menetrendet

A munkavállalók sokkal szívesebben vesznek részt azokon a csapatépítő tréningeken, amelyeket a cég a munkaidőben tart. Így ezek a közös programok semmiben sem zavarják az értékes, személyes időt. Épp ezért, a tréning ütemezésekor tartsuk szem előtt az alkalmazottak munkarendjét és egyéb kötelezettségeit.

Vegyük figyelembe a jelenlegi vállalati menetrendet és a folyamatban lévő projekteket is. Jó tudni, hogy csapatépítésre vagy épp a felmerülő problémák beazonosítására és feldolgozására a legjobb időpontot a projektek megkezdése előtti időszak. Szintén hasonlóan kitűnő alkalom kínálkozik erre egy-egy nagyobb változás kezdete.

Érdemes a dátumokat együtt átnézni, hogy miközben időpontot egyeztetnek, a munkatársak is könnyebben hangolódjanak egymásra. Egy csapatépítő csak akkor lehet igazán eredményes, ha mindenki ott van.

4. Csapatépítő tréning szervezése – tegyük különlegessé!

A közös szórakozás és a különleges élmények egészen biztosan közelebb hozzák egymáshoz a csapatot. Adjunk lehetőséget az embereknek arra, hogy a munkahelyi kapcsolataikon kívül is közelebb kerülhessenek egymáshoz!

Az igazi csapatépítő emellett élményekkel teli, miközben tanulást és fejlődést is biztosít. Ezeket pedig egészen biztosan élvezni fogják a kollégák. A közös élmények majd segítenek a mindennapi interakciók szervezéséhez, miközben katalizátorként szolgálnak a megbeszéléseken és javíthatják a szervezeti kultúrát.

Mindig gondoljunk a kollégák érdeklődési körére és a felkészültségi szintjére, amikor egy tréning programját szervezzük! Fontos, hogy a koncentrációt és csapatmunkát igénylő kihívásokra összpontosítsunk! Olyan programot keressünk, ami egészen biztosan tetszeni fog mindenkinek!

Csapatépítő tréning szervezése – tegyük különlegessé!

5. Mindenki hagyja otthon a névjegykártyáját

Egy sikeres csapatépítő tréning során mindenki egyenrangúnak érzi magát, tekintet nélkül a munkahelyi pozíciókra. Hangsúlyozzuk a munkatársaink felé, hogy ezen a napon mindenki egyenlő!

Tegyük el az egónkat a nadrágunk (vagy szoknyánk) hátsó zsebébe, és mindenkit bátorítsunk ugyanerre! Az egyenrangúság érzete csökkenti a frusztrációt, miközben elősegíti a jobb kommunikációt és a kreativitást. A tréning jó alkalom arra, hogy a csendesebb, visszahúzódóbb munkatársak is teret kapjanak.

6. Nézzük meg, hogy kik legyenek egy csapatban

Minden csapatban akad egy vagy két ember, akinek problémái vannak a jó kommunikációval vagy épp pont rossz hatással vannak a többiekre. Ezért is figyeljünk oda fokozottan a személyiségtípusokra!

Egy közös élmény nem csak az akadályokat segít leküzdeni, hanem általa jobban megismerhetjük egymást, megbeszélhetjük a korábbi sérelmeket, akár még az ellentétes gondolkodású munkatársakkal is.

7. Kérjünk visszajelzéseket

Két vagy három héttel az esemény után kérjünk a kollégáktól a anonim visszajelzést a csapatépítés napjáról. A csapatépítés ugyanis pontosan olyan, mint egy híd karbantartása: folyamatos munkát igényel és soha nem lehet teljes. Mindig akadnak olyan kapcsolatok, amelyeket meg lehet erősíteni, és vezetési képességeket is lehet tanulni vagy javítani.

A visszajelzésekkel sok értékes információt nyerhetünk, amit a későbbiekben felhasználhatunk akár a szervezeti kultúra javítására, akár egy következő csapatépítés megszervezésére.

Egy csapatépítő tréning megszervezése embert próbáló feladat. Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni! Teljesen megértjük azonban, ha inkább egy rendezvényszervezéssel foglalkozó cégre hagynád a munka oroszlánrészét. A jó rendezvényszervező cég kiválasztásáról írtunk is hasznos cikket, ami a segíthet abban, hogy cégednek a lehető legjobb csapatépítője legyen!

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }