Miért jobb az élményalapú csapatépítés, mint a klasszikus?

2018. júl. 14. | Csapatépítés | 0 hozzászólás

Egyre több szervezet veszi komolyabban, hogy az alkalmazottak ne csak jól dolgozzanak, hanem élvezzék is a munkahelyükön töltött időt. Tapasztalata, hogy az egészséges és elkötelezett munkaerő csökkentheti az egy alkalmazottra jutó költségeket is. A boldog munkaerő számos, nyilvánvaló előnnyel jár.

Az élményalapú csapatépítő tréningek nem csak növelik a munkaerő termelékenységét, hanem a kollégák sokkal egészségesebbnek érzik magukat, fizikailag és szellemileg egyaránt. Az elkerülhetetlen munkahelyi stressz csökkentésével motiváltabban és produktívabban indulnak nap mint nap munkába, és a feladatok elvégzése is gördülékenyebbé, gyorsabbá válhat – írja a Mindtools. Az élményekkel teli csapatépítő tréningek ezért közös célt szolgálnak. Lássuk, hogy miért is hatékonyabbak, mint a klasszikus programok!

Közelebb kerülünk egymáshoz!

A közös játék öröme, a feladatok együttes legyűrése, a közösen szerzett élmény összekovácsolja a közösséget. Az élményalapú tréning során igazán közel kerülnek egymáshoz a munkatársak és ez megalapozza a csapatmunkát. A kikapcsolódás mellett fontos szerephez jut a közös és személyes tanulás, de a kommunikáció-fejlesztés, illetve a szervezeti hatékonyság növelésének a lehetősége is. Az élményeket kínáló játékok segítik nem csupán az egymásra hangolódást, hanem a programok során megtanulunk jobban figyelni egymásra és önmagunkra, miközben megismerjük a csapatműködés mélységeit.

Egy élményalapú csapatépítő tréning során meghatározunk és kiemelünk tanulási pontokat, majd a megélt élményeket egymással megosztva tehetünk szert új tapasztalatokra. A közösen megélt élmények ráadásul pozitív változásokat generálhatnak. Amellett, hogy élményekkel egészen biztosan sikerül a kollégák érdeklődését felkelteni, jó szolgálatot tesznek a fantáziadús, ötletes feladatok és gyakorlatok alkalmazásához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyakorlat és a közös feladat önmagában semmit nem ér, ha nem követi csoportos feldolgozás.

Garantált a kikapcsolódás!

Az élményeket kínáló csapatépítő programok a klasszikus tréningekkel ellentétben tényleg teljesen ki tudják kapcsolni a munkatársainkat. A kollégák eközben tudat alatt fejlődnek. Miután a programnak nincs kötelező jellege vagy tétje, ezért mindenki alapból másként fog hozzáállni. Ezeknek a tréningeknek az elsődleges célja az élményszerzés és a kikapcsolódás. A könnyed és szórakoztató programok során nem csak a feszültséget tudjuk közösen levezetni, hanem sokat nevetünk, és fejlődünk is együtt. A csapatépítés létfontosságú a szervezet testi-lelki egészségének szempontjából is. A különböző csapatépítő gyakorlatok inspirálhatják a közösség érzését, amelyek elsődleges célja a munkatársak és a felső vezetők közötti „közelség érzésének” elősegítése.

A néha hosszúnak tűnő munkaidő során, amikor nap, mint nap ugyanazokkal az emberekkel dolgozunk, egyszerűen nem tud kialakulni az igazi közösségérzet. Továbbá ez a helyzet nem ösztönzi eléggé az érzelmileg egészséges környezetet sem. Ám minden élményalapú csapatépítő gyakorlattal egyre jobban megismerjük azokat a módszereket, amelyek segíthetnek a kollégák összefogásában. A relaxációs technikák például tökéletes megoldást jelenthetnek, ha nehézségekbe ütközünk. Az élményalapú tréningek garantálják a kikapcsolódást, amelyek fokozzák a csapatépítés hatékonyságát.

Együtt lehetünk csak eredményesek!

Ha nem a klasszikus csapatépítő módszerek mellett tesszük le a voksunkat, hanem az élményekre fókuszálunk, akkor ezek során nem az egyénen, hanem az egész csoporton lesz a fókusz. Itt a legfontosabb cél a csapatkohézió kialakítása, amely elengedhetetlenül fontos a közös projektek végrehajtása során.

Íme, a közösség összekovácsolásának néhány módja:

• Hozzunk létre egy küldetést: ilyenkor a csapat közösen, együtt döntheti el, hogy melyek legyenek a céljaik és hogyan fogja elérni ezeket.

• Keressük a sokszínűséget: a legsikeresebb csapatok sokféle képességgel és tapasztalattal rendelkeznek, és a közös misszió elérése érdekében ezeket kamatoztatni is tudják.

• Gyakoroljuk a csapatmunkát: ilyenkor fel tudjuk mérni, hogyan tudnak az egyének együtt gondolkodni a közös cél érdekében.

• Használjuk az egyéni erősségeket: ha a csapattagok erősségeit társítjuk az egyes feladatokhoz, akkor biztosabban elérjük el a közös, kitűzött célt.

• Adjunk visszajelzéseket: a konstruktív visszacsatolás a következő projekt során egy még hatékonyabb csapat munkáját teszi majd lehetővé.

Erősítsük a kommunikációt!

Csapatépítő tréning során mindig kommunikáljunk hatékonyan. A csapatban ugyanis nem lehet egység, ha a kommunikációnk nem teljesen egyértelmű. Győződjünk meg róla, hogy a kommunikációs módszerek következetesek és a csapat javát szolgálják! Az élményalapú tréning egyértelműen segítheti a csapaton belüli kommunikációt, és javítja a szervezeti kultúrát. Tudjuk, hogy a csapatépítő program mindig valamilyen kompetencia fejlesztésére irányul, és ezek között kiemelten kezelhetjük az egymás közötti kommunikáció vagy együttműködés fejlesztését. Ilyenkor ugyanis együtt fejlődünk és segítjük egymást az élet különböző színterein: kommunikáció, emberi kapcsolatok, munka-magánélet egyensúly, önmegvalósítás És nem mellesleg az irodába visszatérve motivált, kiegyensúlyozottabb csapattal fogunk találkozni.

Tipp:

A csapatépítés létfontosságú a szervezet testi-lelki egészségének szempontjából is. A különböző csapatépítő gyakorlatok inspirálhatják a közösség érzését, amelyek elsődleges célja a munkatársak és a felső vezetők közötti „közelség érzésének” elősegítése.

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }