Hogyan szervezzünk olyan csapatépítőt, amit mindenki élvez?

2018. szept. 18. | Csapatépítés, Csapatépítés ötletek

A csapatépítés szó hallatán nem minden munkatársnak jutnak eszébe pozitív élmények. Akad köztük olyan, aki a fizikai megmérettetésektől retteg, mások nem mernek megszólalni nagy társaságban, megint mások pedig sokkal szívesebben töltenék az erre fordított időt a családjuk körében. Bár mindannyian mások vagyunk, mégis léteznek olyan csapatépítő ötletek, amelyeket garantáltan élvezni fognak a kollégák! A www.americanexpress.com segítségével ezeket szedtük össze.

ami biztosan nem hozza össze a csapatot

Képzeljünk csak el egy szituációt: a főnök csapatépítő tréninget hirdetett, a részvétel kötelező. Megszállottan hisz (joggal) az ilyen események erejében. Vallja, hogy a csapatépítő programokon közelebb kerülnek egymáshoz a munkatársak, fejlődik a problémamegoldó képességük, új kihívásokat kapnak és nem mellesleg jól is szórakoznak. És ezek mind-mind jót tesznek a cégnek. A lelkes és elhivatott főnök tehát csapatépítés címszó alatt egy kötélpályára viszi a munkatársait. Néhányan egészen biztosan jól szórakoznak, és néhányan még biztosabban a hátuk közepére sem kívánják a játéknak kikiáltott feladatokat. Nyilvánvaló, hogy nem sok effektív csapatépítés történik ezen a napon.

Vagy itt egy másik, lehetséges eset: egy természetvédelmi területre kirándul a csapat. Sokan kedvelik a túrázást és a természet szépségeit, de legalább ennyien irtóznak a magas fű, a fák, a bogarak és vadállatok gondolatától. Néhányan ráadásul még allergiás tüneteket is produkálnak: tüsszögés, köhögés, orrfújás vagy még rosszabb esetben fájdalom vagy rohamok, amikor jobb készenlétben tartani az ujjunkat a telefon nyomógombján arra az esetre, ha hívni kell a mentőket. Csapatépítés? Dehogy, inkább egy nem túl élvezetes túlélő túra!

ami inkább lendületet ad a csapatnak

Elsőként nagyon fontos, hogy olyan csapatépítő tevékenységet válasszunk, amelyet nagy eséllyel fog élvezni valamennyi munkatárs. Jó ötlet, ha előtte szóban vagy írásban, esetleg egy online kérdőív formájában megkérdezzük őket az igényeikről, kéréseikről, javaslataikról. Szerepeljen ezen a fentebb már taglalt allergia témakör is!

„A csapatépítés legyen szórakoztató, adjon lendületet a munkavállalóknak és javítsa a munkahelyi morált” – mutat rá Kate Nasser, a People-Skills Coach elnöke és a CAS Inc. vállalati, kormányzati és középvállalkozások tanácsadója. – „Határozzuk meg a csapatépítő tevékenység pontos célját és rendeljük ehhez a programokat! Tervezhetjük úgy, hogy segítsen megoldani egy munkahelyi vagy kommunikációs programot, de csupán a szórakozást is szolgálhatja egy hosszabb, nehezebb projekt után.”

ami megtestesíti a móka fogalmát

Ha munkáltatóként szeretnénk a munkavállalók közötti kapcsolatokat erősíteni, akkor kérdezzük meg tőlük, hogy hova mennének a legszívesebben és milyen tevékenységeket végeznének.

„Bár a megkérdezés után egészen biztosan több, egymástól eltérő ötletet, javaslatot fogunk kapni, mégis megtalálhatjuk a módját annak, amit mindenki elfogad” – teszi hozzá Nasser. – „A kulcs a vidámság, a szórakozás és a nevetés. Mert ezt a hármast senki sem fogja elutasítani. Ha egy tevékenység a móka definícióját képviseli, akkor abban többen és szívesebben vesznek részt, könnyebben csatlakoznak.”

Félretéve tehát a bizarr kötélpályákat vagy a szúnyogoktól hemzsegő vízpartot, mindig találhatunk olyan helyszínt és programot, amelyet mindenki élvezni fog.

Tipp:

Nagyon fontos, hogy olyan csapatépítő tevékenységet válasszunk, amelyet nagy eséllyel fog élvezni valamennyi munkatárs. Jó ötlet, ha előtte szóban vagy írásban, esetleg egy online kérdőív formájában megkérdezzük őket az igényeikről, kéréseikről, javaslataikról.

ami egy toll-papírlap párosában rejlik

Kezdjünk valami igen egyszerűvel! Hívjuk össze a kollégákat a konferenciaterembe vagy a tárgyalóba, és üljünk az asztal köré. Amire szükségünk lesz, az csupán néhány ragacsos lap és egy toll. Ragasszunk egy-egy ilyen, úgymond index kártyát egymás hátára és álljunk készenlétben a tollal. A következő húsz percben a toll az egyik embertől a másikhoz kerül, aki mindig valami kedveset ír arról az emberről a hátára ragasztott lapra, aki mellette ül. Jöhet a csere. Végül, amikor mindegyik kör végére értünk, a kollégáink számával megegyező, kedves üzenetet találhatunk magunkról a lapon.

ami megoldja a csapat problémáit

Nasser szerint ha probléma merül fel a kollégák között, először mindig üljünk le a munkatársakkal egyénileg és szerezzünk információkat! Kérjük ki mindenki véleményét és ismerjük meg az álláspontokat! Nézzük meg a változtatási javaslatokat!

„A beszélgetéseket mindig tartsuk titokban, tiszteljük a kollégák véleményét!” – mondja a szakember. – „A legtöbbször a csapatban megjelenő probléma a vélemények sokszínűsége, vagy a kommunikációs problémák tiszteletben tartásának hiányában gyökerezik.”

Az ilyen problémák megoldására Nasser egy egyszerű gyakorlatot javasol.

„Minden érintett hozzon magával egy olyan fényképet, amin valami olyant láthatunk, amit az illető szeret, ami jól tükrözi azt, hogy milyen a személyisége” – vázolja Nasser. – „Aztán minden egyes kolléga álljon ki a többiek elé, mutassa fel a fotót és meséljen róla: hogy miért büszke arra pillanatra, vagy miért teszi boldoggá őt. Győződjünk meg azonban arról, hogy a hozott kép nem kapcsolódik a munkához.”

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }