Kapcsolatépítés a kollégák között

2018. nov. 12. | Menedzsment

A legmagasabb szintű vezetők pontosan tudják, hogy mennyire fontos a munkatársak között a minél pozitívabb kapcsolatok kialakítása, amely elengedhetetlenül szükséges a munka termelékenységének és a nyereség növelésének érdekében. A következőkben megosztunk néhány hatékony megközelítést a hatékony kapcsolattartás módszereivel kapcsolatban a www.garfinkleexecutivecoaching.com segítségével. A csapatépítő tréningeken való részvétel, a vállalati rendezvények, kirándulások és összejövetelek szervezése ugyanis a legkitűnőbb alkalom a munkatársak közötti bajtársiasság ösztönzésére.

néha menekülj az irodából!

A kapcsolatok fontosságát senki sem vitatja, legyünk a munkahely irodai környezetében vagy a céges falakon kívül. A legegyszerűbb csapatépítés természetesen az, amely minden egyes nap, a megszokott munkakörnyezetben történik. Ezek az alkalmak gyakran észrevétlenek, de mégis biztosan épülnek be a dolgozók gondolkodásába.

Amikor például a Hewlett Packard, azóta világméretűvé fejlődött vállalkozás elindult, a cég két alapítója, Bill Hewlett és Dave Packard egy újfajta rendszert fogalmazott meg. A módszer segítségével irányították munkatársaikat, amelynek a „menedzsment a minden irányú séta közben” találó nevet adták. A vezetők ennek értelmében minden héten egy alkalommal felálltak az asztaluk és a számítógépük elől és körbesétáltak az irodában. Itt beszélgettek az alkalmazottakkal, meghallgatták a véleményüket és figyeltek a visszajelzésekre. Ez az egyszerű koncepció pedig igen hatásosnak bizonyult abban, hogy a főnökök közelről megismerkedhessenek a csapatuk tagjaival, azok képességeivel és erősségeivel. A személyes találkozást és beszélgetést ugyanis nem pótolhatták volna a meetingeken és az e-maileken keresztül.

Lássuk, hogyan építhetünk a munkahelyen valódi, és erős kapcsolatokat, amely egy igazán effektív és jól működő csapatot épít majd!

álljunk fel a számítógép elől!

Bár a modern technológia jelentősen megkönnyíti munkánkat, ez a legkevésbé közösségépítő hatású. A számítógépek, tabletek és okostelefonok világában gyakran akár hét-nyolc órát is ülhetünk egymás mellett a kollégáinkkal, és közben alig beszélünk velük. A határok meghúzása természetesen rendkívül fontos, de a leghatékonyabb vezetők már felismerték, hogy a csapatépítéshez elengedhetetlen a kapcsolatok elmélyítése. Persze ehhez időre van szükség, hiszen nem egyszerű elmozdítani a kollégákat a számítógép bűvköréből, hogy igazi interakcióba léphessenek egymással. Erre azonban a rövid és célzott csapatépítő találkozók, a vállalati ebédek és a csapatépítő tréningek jó kiindulópontot jelentenek.

változtassunk a meetingek dinamikáján!

Már elsőre is fárasztónak hangzik egy olyan meeting, ahol az előadó felolvassa a gyakran unalmas szövegét, vagy eldarálja a kivetített PowerPoint prezentáció lényegét. Persze az is előfordulhat, hogy ezek a megbeszélések jól sülnek el, de az ilyesfajta események inkább hátrányt jelentenek abban, hogy a kapcsolatok kiterjedjenek. Egy-egy feladat bemutatásánál vagy probléma megoldásánál a főnök kérhet csapatos megoldást is. A javasolt megoldást írják fel egy post-it lapra, amit ragasszanak fel a falra, amit fel lehet használni a további javaslatok feljegyzésére és az ötletek gondozásához. A szóbeli és írásbeli megbeszélések kombinációja jelentősen növeli a csapat összetartását és segíti a munkatársak közötti kommunikációt. Összehangolja a felelősségeket, támogatja az alkalmazottakat és elősegíti a valódi kapcsolatok kiépítését.

Tipp:

A csapatépítő tréningeket ne csak a végső megoldásként használjuk! Sok vállalatnál nem véletlenül biztosak abban, hogy a csapatépítő rendezvények egyfajta mágikus formulával rendelkeznek.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a csapatépítés fontosságát!

A csapatépítő tréningeket ne csak a végső megoldásként használjuk! Sok vállalatnál nem véletlenül biztosak abban, hogy a csapatépítő rendezvények egyfajta mágikus formulával rendelkeznek. Ezeknek a kulcsa azonban a bizalom és a tisztelet, amely jó alkalom a vezetőknek a visszajelzésekre is. Egy intelligens vezető nem hagyja figyelmen kívül a csapatépítés fontosságát, ami bizonyítottan javítja a termelékenység szintjét.

ezek eredményeképpen…

… egy igazán jó vezető az erős munkahelyi kapcsolatok létrehozásával képes egy olyan csapatot létrehozni, amely képes a magasszintű feladatok elvégzésére, és a kihívásokkal teli időkben is motivált maradni.

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }