Kültéri csapatépítő játékok (outdoor csapatépítés)

Csapatépítés, Csapatépítés ötletek, Csapatépítő játékok

Mik a kültéri csapatépítő játékok előnyei és céljai? Melyek a legjobb csapatépítő játékok szabadban? Megoldásokat mutatunk baráti vagy céges csapatépítésre.

[Ingyenes E-book] - 45 Hatékony Csapatépítő Játék Kollégáknak

Kovácsold össze a csapatot úgy, hogy a munkatársak ne aludjanak el az unalomtól. A kiadvány tartalmaz kiscsoportos ingyenes és alacsony költségvetésű játékokat, valamint nagy volumenű rendezvényprogramokat egyaránt. Töltsd le most ingyenesen!

Egy jól szervezett kültéri csapatépítő program aranyat ér: azon túl, hogy a feladatok építik a munkatársaid közötti bizalmat, fejlesztik a kommunikációt és jótékony hatással vannak a közösség egészére, a kültéri helyszín és a mozgás energizálja, felfrissíti és kimozdítja a kollégákat a jól megszokott környezetükből.

Utóbbi csodát képes tenni a kreativitással, így biztosan a Te csapatod is hálás lesz egy profi programért. Lássuk a ’hogyan’-t’!

kültéri csapatépítő játékok

A kültéri csapatépítő játékok előnyei

A jól szervezett szabadtéri csapatépítő játékok számos előnnyel járnak a munkatársaid, a csapat egésze és a vezetőség számára is.

A csapatépítés célja az, hogy növekedjen a munkatársak lojalitása, egymás iránti bizalma és az együttműködés hatékonysága. A külső helyszín pedig jobban képes aktivizálni és motiválni a munkatársakat, mint egy belső, nem is beszélve a friss levegő és a mozgás okozta felszabadultságról.

Nézzük meg, hogy ezeken túl mit várhatsz egy jól felépített csapatépítő programtól!

Mentális egészség

Egy tanulmány szerint már az serkenti az agyműködést, ha ránézünk egy természetet ábrázoló fotóra.

Most képzeld el, mit tesz a munkatársaiddal, ha kimozdultok a természetbe!

Nem kell messzire mennetek: akár egy közeli park vagy a város melletti erdő is tökéletes helyszíne lehet a következő csapatépítő programnak – meglátod, hogy munkatársaid munkavégzésére is garantáltan jó hatással lesz a természet.

 

Növekvő produktivitás

A közös kültéri programoknak hála a munkatársaid egyre jobban ráéreznek majd a csapatmunka előnyeire. Egy természetben eltöltött, kihívásokkal teli közös program után észrevehetően jobban tudnak együttműködni, projektekben gondolkodni és a nagyobb feladatokat részfolyamatokra bontani.

Növekszik az egymás iránti bizalmuk is, így egyrészt neked sem kell annyit ellenőrizned őket, másrészt csökken a csapaton belüli párhuzamos munkavégzés.

A csapatépítések után azt is észrevettük, hogy a munkatársak saját maguk is szívesebben hoznak meg olyan szabályokat, amelyek növelik a munkavégzésük hatékonyságát, hiszen a közös programon megtanulták, hogy ez a saját, a munkatársak és az egész csapat közös érdeke is egyben.

 

Csökkenő stressz-szint

Egy friss kutatás szerint a természet közelsége kimutathatóan jótékony hatással van az egészségre: csökkenti cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, valamint a magas vérnyomást és a keringési zavarokat is képes enyhíteni.

Ha a munkatársaid kiegyensúlyozottak, akkor jobban teljesítenek, nagyobb kedvvel mennek be dolgozni és a fluktuáció is csökken, ezért ha csapatépítésben gondolkozol, akkor érdemes a természet felé venni az irányt.

 

Tudatosítja az erősségeket és a gyengeségeket

A jól felépített kültéri csapatépítő játékok változatos kihívásokat állítanak a munkatársaid elé: ha a feladat az, hogy sötétedés előtt visszajussanak a szállásra, akkor a tájékozódó képességüket kell használniuk, míg ha le kell jutniuk egy hegyről, miközben az egyiküknek megsérült a lába, akkor egymás segítésére és nagyfokú kooperációra is szükség lesz.

Értelemszerűen nem lehet mindenki minden feladatban egyformán jó, ami nem feltétlenül baj: a játékos, stratégiai és ügyességi feladatok megoldása során a munkatársaid szembesülnek az erősségeikkel és gyengeségeikkel, ez pedig jó alkalmat ad a későbbi fejlődési irányok kijelölésére.

 

Pozitív attitűd

A Stanford-i Egyetem kutatói nemrég azt találták, hogy már egy 90 perces, természetben eltöltött séta után is változik az emberek attitűdje: a gondolataik pozitív irányt vesznek és csökken a depresszió kialakulásának valószínűsége. A kutatás alanyai nagyvárosi környezetből érkeztek, ahol több stresszfaktor éri őket, mint a vidéken élő embert.

Ha a munkatársaid stresszes környezetben vagy időnyomás alatt végzik a munkájukat, akkor már egy rövidebb, természetközeli csapatépítő program is csodát tehet velük.

outdoor csapatépítés

Motiváltabb munkatársak

A kültéri csapatépítő már önmagában növeli a munkatársaid motivációját, hiszen a tény, hogy a vállalat számára fontos, hogy ők olyan programokon tudjanak részt venni, amelyeken jól érzik magukat és fejlődnek, azt mutatja, hogy értékes és megbecsült tagjai a csapatnak.

A közös feladatok ideális esetben úgy vannak felépítve, hogy minden csapattag sikerélményhez jusson – ez a sikerélmény pedig serkentőleg hat a motivációjukra és növeli a magabiztosságukat.

 

Fejlődő munkamorál

A változatos feladatok különböző megoldási stratégiákat igényelnek, amelyek során a munkatársaid akkor tudnak hatékonyan együttműködni, ha mindannyian betartanak bizonyos szabályokat.

Például időben kell érkezniük az adott helyszínre, mindenkinek teljesítenie kell az elvállalt feladatot és tartani az időkereteket, miközben nem léphetik túl a saját feladatkörüket. A szabályok betartása mellett folyamatosan segítik egymást a közös cél elérése érdekében, ez pedig jó hatással lesz a közös munkára is.

 

Értékes információ a vezetőség számára

Egy kültéri csapatépítőn mindenki a legőszintébb formáját hozza, hiszen a természetben vagy nem megszokott külső terepen végzendő feladatok jellemzően versenyhelyzetbe kényszerítik a munkatársaid, egy olyan helyzetben pedig, aminek tétje van, mindenkiről lehull a lepel.

A vezetőség számára a csapatépítő kitűnő alkalom arra, hogy meglássák, kiből lenne jó vezető, ki milyen szerepben érzi magát komfortosan, milyen feladatban teljesít jól és rosszul, hogyan kommunikál másokkal, illetve mennyire tud és hagy másokat érvényesülni, vagyis soha jobb alkalom az insightokra, mint egy jól szervezett csapatépítő!

 

Csapatszellem

Mivel a külső csapatépítő programokon a legtöbb feladatot csak együtt tudják sikerre vinni a munkatársaid, rá vannak kényszerítve, hogy segítsék egymást: ha valamelyik munkatárs lassabb vagy nem olyan ügyes, mint mások, akkor a többiek segítenek neki annak érdekében, hogy elérjék a közös célt.

Szerencsére a profin felépített csapatépítő programok más-más készségekre építenek, így minden munkatársnak lehetősége van jól teljesíteni a nap folyamán és segíteni azokat, akiknek az adott feladat nem megy olyan könnyen.

szabadtéri csapatépítő játékok

Mire figyelj kültéri csapatépítés szervezésénél?

 

Noha a szabadtéri csapatépítő játékok szervezése számtalan előnnyel jár, vannak bizony hátrányai a beltéri programokkal szemben.

Ezeket kis odafigyeléssel, alapos előkészülettel és egyértelmű kommunikációval meg lehet előzni, hogy a gondosan megtervezett programot ne ronthassák el:

Terepviszonyok

Érdemes alaposan tájékozódni az adott hely terepviszonyairól, ahová készültök, és erről időben informálni a munkatársaid. Kellemetlen lehet például, ha valakinek csak edzőcipője van, miközben olyan helyre mentek, ahová túracipő szükséges.

Ugyanígy elronthatja az élményt, ha valaki zárt lábbelivel készül, noha inkább a flip-flop lenne a testhezállóbb.

 

Váratlan látogatók

Tavasztól őszig a természetben lenni fantasztikus, ez azonban járhat kellemetlenséggel is.

Ha a nyári hónapokban készültök kültéri csapatépítésre, akkor érdemes felvértezni magatokat szúnyogriasztóval (nemcsak spray-vel, hanem konnektorba dughatóval is) és a baseball sapkát sem ajánlott otthon hagyni, gondolva a kullancsveszélyre.

 

Allergia

A csapatépítő játékok szabadban történő szervezése felveti az allergia problémáját.

Aki allergiával küzd, az jó eséllyel pontosan tisztában vele, hogy mikor van allergiaszezon, de előfordulhat, hogy egy kollégádnak épp a kültéri csapatépítőn jön ki életében először az allergiája. Ilyen esetekre érdemes készülni extra kalciummal és pezsgőtablettával a gyors és hatékony segítségnyújtás érdekében.

 

Infrastruktúra

Az irodában természetesnek veszitek, hogy van elegendő áram és konnektor, de ez nem feltétlenül van így, ha kültéri csapatépítő játékokra készültök. Javasoljuk, hogy járjatok utána a helyszínen lévő áramnak és ugyanígy érdemes eljárni a mosdók esetében.

Lehet olyan helyre szervezni a csapatépítőt, ahol nincs a közelben wc – például egy erdő közepére -, de nem biztos, hogy érdemes, gondolva a kollégák eltérő komfortzónájára.

kültéri csapatépítő programok

Ingyenes szabadtéri csapatépítő játékok

 

Szabadtéri csapatépítő játékok sokaságát ismerjük, amelyek egyszerre szórakoztatóak, készségfejlesztőek és nem igényelnek nagy beruházást sem.

Ilyen például a vakfoci vagy a számháború, amelyeket felnőttként talán még nagyobb élmény játszani, mint gyerekként.

Most mutatunk Neked három játékot, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek, fejlesztik a munkatársaid közötti kommunikációt, a stratégiai gondolkodásukat és még fun factorban is erősek.

Geocaching

Az outdoor csapatépítés egyik legnépszerűbb játéka a geocaching, nem véletlenül: az ember legősibb motivációjára épít a kincskeresés, hiszen elsőként találni valami értékeset, amit előttünk még nem fedeztek fel, óriási adrenalinlöketet képes adni. Az egyes kincsek keresése közben rengeteg idő van beszélgetni és megismerni egymást, ezért is kedvelt nagyon ez a játék a csapatépítő programokon.

Erre lesz szükséged: oszd néhány fős csapatokba a munkatársaid és minden csapatnál legyen legalább egy okostelefon. A számtalan elérhető magyar és angol applikáció közül töltsetek le egyet, kapcsoljátok be a GPS-t a telefonon és már indulhat is a kincskeresés!

 

Aknamező

Hatékonyan fejleszti a munkatársak közötti kommunikációt és bizalmat az aknamezős játék, miközben garantáltan jól szórakoznak a résztvevők.

Jelöljetek ki egy területet, amin belül a játékot játsszátok, és találomra helyezzetek el rajta „aknákat”, amiket nem szabad megérinteni, különben felrobbannak.

A párokba állított kollégák közül az egyiknek kössétek be a szemét, míg a másiknak az lesz a feladata, hogy kizárólag szóbeli instrukciókkal úgy navigálja el a pálya elejétől a végéig a bekötött szemű kollégát, hogy egyetlen aknába sem ütközik bele.

Amire szükséged lesz: aknaként szolgáló tárgyak: kövek, hátizsákok, üdítősdobozok, esetleg ruhaneműk, valamint egy sál a szem bekötéséhez.

 

Libasorba!

A nonverbális kommunikációra építő játék lényege, hogy a munkatársaknak úgy kell libasorba állniuk születési hónap/nap/év/testvérek száma/meglátogatott országok száma, stb. szerint, hogy egy szót sem szólhatnak egymáshoz.

Kézzel-lábbal mutogatva és mimikával kommunikálva fantasztikus, hogy milyen gyorsan kialakítható a kívánt libasor.

kültéri csapatépítő játékok – libasorba!

Outdoor csapatépítés céges rendezvényhez

 

A kültéri csapatépítő játékok történő szervezése akkor lesz sikeres, ha változatos és jól felépített programokkal készülsz az alkalomra.

A jégtörő játékok megkerülhetetlenek, hiszen ezek alapozzák meg a felszabadultságot, az egymás iránti nyitottságot és a kollégák bevonódási hajlandóságát az összetettebb, csapatmunkát igénylő feladatokba.

A nagyobb programblokkok felépítésénél arra érdemes figyelni, hogy minden kolléga sikerélményhez jusson, vagyis különböző képességekre építő feladatokra van szükség. Ezen túl fontos szempont a munkatársaid erőnléte, fittsége és energiaszintje, amit változó intenzitású feladatokkal tudsz egyensúlyban tartani az outdoor csapatépítés során.

Csapatépítő programjainkat mindig az adott közösségre szabva állítjuk össze, éppen ezért nálunk soha nincs két egyforma csapatépítő hétvége!

A kollégáid egyéni adottságait és az általános csoportdinamikát figyelembe véve építjük fel programjainkat, mindezt természetközeli helyszíneken tesszük, távol a nagyvárosok zajától, hogy munkatársaid maximálisan ki tudjanak szakadni a munka világából.

Olyan programokkal töltjük ki a rendelkezésre álló időt, amelyek máshol nem próbálhatóak ki: sárkányhajózással, buborékfocival, íjászok viadalával és sok különleges ügyességi játékkal nálunk garantált a fejlődés és a feltöltődés is.

Olvasói szavazás

A kültéri vagy beltéri csapatépítőkre esküszöl?
'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }