Teljesítményjavulás céges csapatépítés után

2018. júl. 4. | Csapatépítés, Csapatépítő tréning, Menedzsment

Vállalkozóként a siker egyik legfontosabb ismérve a csapatunk motiváltsága. A pozitív vállalati légkör kiépítésének legbiztosabb módszere egy élményalapú csapatépítő tréning szervezése. Egyszerűen vidd el kollégáidat csapatépítésre, adj nekik felejthetetlen élményeket és közben építsd a munkáltatói márkádat! Hogy miért van olyan nagy szükség csapatépítőre? Mivel vállalkozásod leginkább a kollégáidon alapszik, ezért húsbavágó kérdés, hogy mennyire tudsz produktív, együttműködő légkört kialakítani.

Egy tréninggel veszíteni semmiképp, ám nyerni annál többet tudsz. Csapatépítésre ugyanis minden cégnél szükség van, legyen szó akár öt, vagy épp ötszáz dolgozóról. Olykor igenis ki kell törni a hétköznapi mókuskerékből és fel kell rázni a munkatársakat! A várt siker nem marad el. Most pedig nézzük hat plusz egy érvvel alátámasztva, hogy miért éri meg csapatépítőt szervezni!

1. Megtöri a hétköznapi monotonitást

Egy csapatépítő tréning egyértelműen más, mint a hétköznapi munkahelyi szituációk. Itt nem csak arról szólnak a feladatok, hogy ki menjen aznap a postára, vagy hogy mennyire sikerült előre haladnunk a projekttel. A mókuskerékből kiszállva megtörik a monotonitás és a gyakran egyforma és szürke munkanapok is színekkel teliek lesznek. Egy ilyen program kiszakít a megszokott környezetből és ezáltal – a nyári hosszú szabadságolásokhoz hasonlóan – feltölt energiával, lelkesedéssel és új muníciókat biztosít a folytatáshoz.

2. Összekovácsolja a résztvevőket

Egy-egy ilyen esemény újra összehozza a kollégákat, hiszen itt közös élményeik lesznek, amelyek hosszútávon meghatározzák a gondolkodásmódjukat. Ne felejtsd el, hogy a tréningen együtt kell gondolkodniuk, közösen hoznak döntéseket már a program kiválasztásától kezdve a tervezésen át a megvalósításig és az értékelésig. Szakemberek támasztották alá bizonyítékokkal, hogy minél jobban részt veszünk valamiben, annál inkább a magunkénak érezzük azt – írja  a teambonding.com. A sikeres csapatépítő során szerzett élmények így garantálják a későbbi összetartást is a kollégák között.

3. Fokozza a munkakedvet

A vállalat hatékonysága megsokszorozódik, ha az emberek igazi csapattá válnak. Erre pedig a leginkább alkalmas programot egy csapatépítő tréning megszervezése jelenti. Ez pedig ne legyen pénz kérdése! Hiszen egy késő estébe nyúló megbeszélés mellé rendelt pizza, vagy egy közös kávézás is mind-mind hihetetlen eredményeket hozhat. A munkavállaló ugyanis nem elsősorban a forintban kifejezhető árat nézi, hanem azt az odafigyelést és figyelmességet, amit irántuk mutatsz. Egy ilyen, aprónak tűnő gesztus vagy meglepetés is azt fejezi ki számukra, hogy a főnök elismeri és értékeli őket. Ami pedig kétségtelenül fokozza a munkakedvet. És akkor még nem beszéltünk egy hosszabb, akár egy vagy kétnapos tréning jótékony hatásairól.

4. Motivált kollégákat eredményez

A munkatársak motiváltságának felkeltésére, fenntartására és megtartására is a legjobb alkalom egy csapatépítő program megszervezése. Az embereket ugyanis a tévhittel ellentétben nem csupán a fizetésemeléssel lehet ösztökélni, hanem munkájuk és személyük elismerésével is. Ha a munkatársak azt érzik, hogy értékes feladatvégzésükkel jelentősen hozzájárulnak a vállalkozás sikeréhez, akkor reggelente boldogabban és motiváltabban indulnak majd dolgozni. Ez pedig hosszútávon jó hatással lesz a számokra és a munkáltatói márkádra is. Egy-egy csapatépítő tréning igazi „motivációs bombaként” robbanhat be a céghez, amely után lelkes, motivált, egymással beszélgető kollégákat kapsz.

5. Javítja a kommunikációt

A jó kommunikáció azt jelenti, hogy megfelelő az információáramlás és az együttműködés minősége is a kollégák között. Gondolj bele, hány olyan szituációt hallunk nap, mint nap, mint „hogy „nem tudtam róla”, vagy épp „nem mondták”, és sokáig sorolhatnánk. Egyértelmű, hogy mindenkinek más a személyisége, más a stílusa és más a kommunikációja is. Ezért igényelnek a munkatársak valamennyien egyéni megközelítést. Ahhoz, hogy közelebb hozzuk ezeket az úgymond egyéni sajátosságokat, kitűnő lehetőség egy közös program szervezése. A csapatépítőkön mindenki kötetlen hangulatban és cégen kívüli környezetben beszélgethet, ismerkedhet egymással. Ha pedig a kollégák jobban megértik egymást, akkor egyértelműen javul köztük a kommunikáció, könnyebben áramlik majd az információ és javul az együttműködés minősége.

6. Segíti az összetartozást

A siker igen összetett tényezőkön alapul. Ám, ha a cégnél dolgozó egyének a csapat értékes tagjaként tudnak gondolni magukra, azzal már megtettük az első lépést. Megnő az önbizalom, nő a hatékonyság és nem utolsósorban a lojalitás, ha a kollégánk azt érzi, hogy máshol neki nem lenne jobb. Ha elhiszi azt, hogy itt fontos szerepet tölt be. Ha biztossá válik abban, hogy ide tartozik. Egy csapatépítő tréning ezáltal is segíti az összetartozást. Jó munkahelyi közösséget nehezen hagynak ott a munkatársak.

+1. Minden más lesz utána

A csapatépítő tréningek jótékony hatásaként boldog, motivált, és nem utolsó sorban lojális munkatársakat kapsz. Emellett a munkáltatói márkádat is építed, ami szintén nem egy utolsó szempont.

'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }