Karitatív csapatépítés 2022-ben: jótékonyság közösen

Csapatépítés, Csapatépítés ötletek

Amikor csapatként együtt tudunk dolgozni és gondolkodni a kollégákkal, az az egyik legnagyobb ajándék, amit a munkahelyünktől kaphatunk. Az önkéntesség és jótékonyság azonban a csapatmunka egészét egy egészen új szintre emelheti.

Karitatív Csapatépítésben gondolkodtok?

Adjátok át a növénytermesztés és az önellátás elveszett tudását a legfiatalabb generációknak. Építsetek magaságyást, komposztálót, ültessetek gyümölcsfákat gyermekintézmények számára! Megszervezzük nektek. 🙂

Martin Luther King, a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetésének polgárjogi harcosa egyszer úgy fogalmazott, hogy „Az élet legtartósabb és sürgetőbb kérdése az, hogy mit teszel másokért”.

Arra ösztönözte az embereket, hogy gondoskodjanak másokról és próbáljanak meg valamit visszaszolgáltatni abból a jóból, amit kapnak.

Az önkéntes munka szellemiségét egyre többen követték, akik úgy gondolták, hogy egy-egy jótékony cselekedet nagyszerű alkalom lehet arra, hogy vállalatok közösségi munkát és társadalmi szerepet vállaljanak, vagy önkéntesként segíthessenek a rászorulókon, amivel nem utolsó sorban közelebb hozzák egymáshoz a munkavállalókat.

A karitatív csapatépítés az egyik legjobb és leghasznosabb tevékenység, amit másokért tehettek.

jótékony csapatépítés

A csapatban vállalt önkéntesség számtalan előnnyel jár. Amikor ugyanis másokon segítünk, akkor önmagunkat is fejlesztjük és építjük.

Ha a társadalomtól kapott jóból valamennyit visszaadunk a közösségnek, ahol élünk, nem csak lehetőséget kapunk arra, hogy támogatást nyújtsunk, hanem elősegíthetjük a pozitív irányú változást is.

A karitatív csapatépítés közben valami nagyszerűn dolgozhatunk és megerősíthetjük saját önértékelésünket. Elsőként most nézzük meg az önkéntesség három, legfontosabb előnyét!

Csapatként óriási teljesítményérzetet kaphatunk a munkáért

Ha részt vettünk már céges csapatépítésen vagy vállalati vacsorán, akkor pontosan tudjuk, hogy amikor egy közös cél elérése érdekében fogunk össze, akkor óriási energiák szabadulnak fel, amelyekkel fantasztikus magasságokba is felérhetünk.

Gondoljunk csak bele, hogy mekkora segítséget adhatunk, ha ebből a lelkesedésből és motivációból másoknak is juttatunk! Mennyi újabb energia szabadulhat fel, ha ezt a jó érzést tovább fokozzuk!

A karitatív csapatépítés lehetővé teszi a csapat tagjai számára, hogy olyan módon dolgozzanak együtt, ahogy arra korábban talán soha nem gondoltak és olyan eredményeket érjenek el, amiről meglehet, hogy el sem tudták képzelni, hogy képesek.

Természetesen az irodában végzett közös munka is nagyon fontos. Ám egészen más magasságokba emelkedik a jótékonyság fogalma, ha például a dolgozók ételt főznek vagy osztanak a hajléktalanoknak. Jó ötlet, ha esetleg használt kerékpárokat újítanak fel a rászoruló gyerekeknek, akik egyébként soha nem jutnának hozzá egy ilyen kincshez.

A karitatív csapatépítés mondhatni igazán felüdítő élmény, és kissé eltér  a más jellegű csapatépítő feladatoktól, hiszen a közös jótékonykodás során a munkatársak együtt és külön-külön is fejlődnek, miközben növekszik az önbecsülésük.

önkéntes munka

A vállalat tovább növekedhet a társadalmi felelősségvállalás által

Néhány vállalkozás már a kezdetek során kidolgoz egy politikát az éves vállalati társadalmi felelősségvállalási tevékenységekhez.

Ahogy az alkalmazotti szerepvállalás növekszik, úgy emelkedik a vállalkozás imázsa is, miközben a munkatársak is egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz.

A karitatív csapatépítés címszóval végzett társadalmi szerepvállalás ráadásul nemcsak az önkéntesség és a mások iránti szeretet terjesztésének nagyszerű érzését idézheti elő, hanem egyfajta magas színvonalat is biztosít a vállalat számára.

Ráadásul ha a vállalkozás neve ismertebbé válik, azzal magának a cégmárkának is nőhet az értéke.

Karitatív Csapatépítésben gondolkodtok?

Adjátok át a növénytermesztés és az önellátás elveszett tudását a legfiatalabb generációknak. Építsetek magaságyást, komposztálót, ültessetek gyümölcsfákat gyermekintézmények számára! Megszervezzük nektek. 🙂

Kitűnő lehetőség, hogy kilépjünk az iroda falain túl

A karitatív csapatépítés olyan emlékezetes esemény, amelyhez hasonlót nem tudunk megélni az iroda falain belül, egy konferenciateremben ülve.

Hányszor találhatunk okot arra, hogy felkeljünk az íróasztalunktól és kilépjünk a munkahelyi környezetből?

Kis kreativitással bármikor! Egy önkéntes nap megszervezésével lehetőségünk nyílik arra, hogy másokat segítsünk, miközben együtt gyűjtünk emlékezetes élményeket.

Ha belegondolunk, akkor a legjobb munkahelyi emlékeink biztosan nem azokból az időkből származnak, amikor az irodában ültünk és a napi rutint végeztük.

Ám a közös jótékonykodással lehetőségünk van arra, hogy kilépjünk a hétköznapokból és találkozzunk a lehetőségekkel!

önkéntesség

Ötletek, hogy a legjobb karitatív csapatépítést hozzuk össze

Az önkéntes munkát úgy is kezelhetjük, mint egy jó alkalmat arra, hogy megtegyük a kötelességünket a társadalom felé. Jó hír, hogy ezt soha nem késő elkezdeni és könnyedén ki tudunk jelölni egy napot arra, hogy áldozzunk az önkéntes munka oltárán!

Összeszedtünk néhány ötletet, hogy a jótékony csapatépítés tényleg testreszabott lehessen:

  • Önkéntesség: dolgozhatunk együtt olyan, nagyobb szervezetekkel közösen, mint például az UNICEF vagy épp a Máltai Szeretetszolgálat, de önkéntes feladatokat szinte bármilyen civil szervezetnél vállalhatunk.
  • Étel felszolgálása egy helyi konyhában: a hajléktalanok és szegény sorsú emberek segítésénél kevés nemesebb feladat létezik. Nem kell hozzá konyhatündérnek lenni, elég az elhivatottság és akkor még a főzésbe is besegíthetünk.
  • Közös kertben dolgozni: a zöldségek és gyümölcsök az egészséges étrend egyik legfontosabb részét képezik, ezért többszörösen is segíthetünk, ha ezt a munkát választjuk.
  • Kutyaséltáltatás menhelyen: az állatvédő egyesületek telepein rengeteg kutya vár szerető gazdára, akik rendkívül hálásak egy-egy kedves szóért, némi játékért és a sétáért.
  • Kórházi szoba kifestése: betegnek lenni lelkileg mindig megterhelő, mégis könnyebbé tehetőek a kórházban töltött napok, ha a gyógyulás egy barátságosabb környezetben történik. Így a falak kifestése során többszörösen jót teszünk az embertársainkkal.
  • Jótékonysági gyaloglás, futás, vagy más versenyen való közös részvétel: miért ne sportolnánk, mozognánk együtt a kollégáinkkal, ha az egészségmegőrzés mellett egy jót beszélgethetünk, továbbá még egy nemes célt is szolgálhatunk?
  • A jólétet támogató tevékenységek: a lelki egészség és jólét alapvető feltétele egy társadalomnak. A lelki segélyvonalak, csoportterápiás foglalkozások mind jó ötletet jelenthetnek.
  • Idősgondozás: bekapcsolódhatunk egy szociális otthon mindennapjaiba, ahol a szépkorúak minden kedves szónak rendkívül örülnek. Egy beszélgetés, séta vagy társasjáték mellett segíthetünk nekik adminisztrációs feladatokban, bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, stb.
  • Iskolai ismeretterjesztő foglalkozások: ha a vállalatunk egy olyan profillal foglalkozik, amely izgalmas és érdekes szegmenseket is tartogat, érdemes kidolgozni egy oktatási tervezetet és felvenni a kapcsolatot az iskolákkal, ahol osztályfőnöki órákon, ünnepeken vagy akár szakkör jelleggel is tarthatunk foglalkozásokat.
  • Fizikailag és/vagy értelmileg sérült gyerekek segítése: ha néha részt veszünk egy-egy játékban, mi magunk is másként látjuk majd a világot
  • Fogyatékkal élők segítése: számtalan feladatot találhatunk, ha segíteni szeretnénk.
  • Rendezvények támogatása: anyagilag és részvétellel is megtehetjük. Ha rábukkanunk egy olyan programra, amely megmozgat bennünk valamit, érdemes minél inkább kivenni a részünket abból, hogy az végül sikeresen megvalósulhasson és elérje a célját.
  • Egy óvodai szoba kifestése: érdemes elsőként a saját környezetünkben körülnézi és aktívan bekapcsolódni a munkába.
  • Gyerekeknek felolvasás kórházban: a meséket mindenki szereti, és a gyerekek igazán hálásak, ha megosztunk velük egy-egy jó történetet.
  • Tartós élelmiszerek gyűjtése: a rászorulók örömét látva minden egyes perc megéri.
  • Használt játékok és könyvek gyűjtése gyermekek számára: amire az egyiknek nincs már szüksége, a másik annál jobban örülhet neki.
  • Kertépítés, faültetés gyermekintézményeknek: Építsetek magaságyást, ültessetek gyümölcsfákat óvodáknak, iskoláknak, bentlakásos intézményeknek. További részletekért kattints ide!
jótékonyság

Karitatív Csapatépítésben gondolkodtok?

Adjátok át a növénytermesztés és az önellátás elveszett tudását a legfiatalabb generációknak. Építsetek magaságyást, komposztálót, ültessetek gyümölcsfákat gyermekintézmények számára! Megszervezzük nektek. 🙂

Szervezetek, amelyek segítenek jótékony programokat szervezni

Ha elbizonytalanodtunk és nem tudjuk, hogyan álljunk neki az önkéntes munka szervezésének vagy a céges jótékonyság kiterjesztésének, akkor találhatunk több olyan vállalkozást, akik szívesen segítenek nekünk. Most mi is mutatunk néhányat!

Teamlab

Webhely: teamlab.hu

Röviden: Manapság egyre jelentősebb igény mutatkozik olyan közösségkovácsoló tevékenységek szervezésére, amelyek során a társadalomtól kapott jóból valamennyit visszaadunk a közösségnek, ahol élünk. Karitatív csapatépítés keretén belül egyszerre szolgálhattok jótékony cél és kovácsolhattok összetartó közösséget élmények útján!

Milyen lehetőségeitek vannak nálunk, azaz a Teamlabnél?

Faültetés valamint magaságyás és komposztáló láda építése gyermekintézményekben

Gyümölcsöt adó fa, vagy cserje ültetése, valamint konyhakerti ültető blokkok, mint magaságyás, illetve komposztáló láda építése gyerekintézményekben. A program célja a legatalabb generációk környezettudatosságra, környezetvédelemre és tudatos, egészséges táplálkozás iránti igényre való nevelése.

Mindezeket a pár generáció alatt elfeledett konyhakerti növénytermesztés lehetőségének kulturált, Hügel vízmegtartó technológia alapjait alkalmazó réteges felépítésű magaságyások, valamint komposztáló ládák kialakításával és gyümölcsadó cserjék, fák ültetésével.

Karitatív csapatépítés a Teamlabnél: Magaságyás építés és gyümölcsfa ültetés

Környezetvédelem

Program célja, hogy környezetünk zöldebb és fenntarthatóbb legyen.

Edukáció

Egyik fő cél a legatalabb generációk környezettudatósságra nevelése. A kiválasztott intézményeket, kiadványokkal és szakmai tanácsadással edukáljuk. Valamint igény szerint a munkavállalóknak
is küldünk hasznos tudásanyagokat.

Hasznos tevékenység, élményszerűen

A karitatív jelleg mellett a program további célja, hogy a
kollégák csapatépítését is elősegítse. Egy felejthetetlen program, amely mindenkinek hasznos, hiszen a kertészkedéshez, önellátáshoz is meghozhatja a kollégák kedvét.

Újrahasznosítás

Anyaghasználatnál törekszünk az újrahasznosítás elveit gyelembe venni. A fa alapanyagok használt raklapok biztosítják. (Igény szerint az alapanyag forrás változtatható)

Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványa

Székhely: 1026 Budapest, Nyúl utca 18 III/3

Webhely: korhazionkentes.hu

Röviden: Az emberekben alapvetően meglévő segítőkészséget a betegek és az elesettek iránt – kórházi önkéntesek által – összekötik befogadó egészségügyi intézményekkel, azzal a céllal, hogy az ott tartózkodó betegek mindennapjait törődésükkel, odafigyelésükkel megkönnyítsék.

Katolikus Karitász

Székhely: 1111 Budapest, Bartók Béla út 30.

Webhely: karitasz.hu

Röviden: A Katolikus Karitász a Caritas Internationalis tagszervezete, amely 165 katolikus fejlesztési segélyezéssel foglalkozó és szociális szolgáltatást nyújtó szervezetet fog össze a világ hét régiójában.

Magyar Természetvédők Szövetsége

Székhely: Budapest, Üllői út 91/b, 1091

Webhely: mtvsz.hu

Röviden: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) több, mint száz hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése.

Magyar Vöröskereszt

Székhely: 1051 Budapest, Arany János u. 31.

Webhely: voroskereszt.hu

Röviden: Véradásszervezés, szociális segítségnyújtás, katasztrófa-készenlét és válaszadás, keresőszolgálat, elsősegélynyújtás, menekültügy, ifjúsági munka, egészségnevelés.

 

Magyar Máltai Szetetetszolgálat

Székhely: 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 58-60.

Webhely: maltai.hu

Röviden: „A hit védelme és a szegények szolgálata”.

Otthon Segítünk Alapítvány

Székhely: 1074 Budapest, Szövetség utca 43. I/10.

Webhely: otthonsegitunk.hu

Röviden: Az Otthon Segítünk Alapítvány segítő szolgálatok hálózata, amelyek a család harmonikus működéséért, megerősödéséért és a szülői szerep megbecsüléséért helyi szinten támogatják a családokat megelőző jelleggel, önkéntes munka hozzáadásával, családlátogatással és személyes törődéssel.

Szeretethíd Önkéntes Program

Székhely: Budapest, Hungária krt. 200, 1146

Webhely: szeretethid.hu

Röviden: A Szeretethíd olyan segítségnyújtó akció, mely mindenkit vár, legyen akár korosodó, akár fiatal, egyháztag vagy világi ember, egészséges vagy éppen fogyatékkal élő. Önkéntes csoportjai azért dolgoznak, hogy segítsenek a rászorulókon, tegyenek környezetükért, mindeközben pedig érezzék jól magukat.

Olvasói szavazás

Vettetek már részt karitatív csapatépítésen?
'; }else{ history = ' '; } if($type=='category'){ if($data.area){$data.city = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.name + ''+$delete+'
  • '; }else if($type=='listing'){ if($data.area){$data.region = $data.area;} output += '
  • '+history+''+ $data.title.rendered + ''+$delete+'
  • '; } return output; } function gdasac_click_action($type,$url){ if($type=='category'){ // add location /*if(geodir_search_params.autocompleter_filter_location) { var current_location = geodir_params.location_url; $location_string = current_location.replace(geodir_params.location_base_url, ""); $url += $url.endsWith("/") ? "" : "/"; $url += $location_string; }*/ window.location = $url }else if($type=='listing'){ window.location = $url } }