Csapatépítő főzés cégeknek: hogyan csináld?
Ha csapatépítő főzés szervezésén jár az eszed, akkor jó helyen vagy. Egy közös főzés szervezése nem nehéz feladat, de fontos figyelni a részletekre, ha az ételen kívül mást is adni szeretnél a dolgozóknak.
Ha csapatépítőt tartasz, akkor számodra fontos az employer branding: ahhoz viszont, hogy a közös program élmény legyen, érdemes egy kicsit kilépni a komfortzónából, és a programot kreatív elemekkel, gamifikációs eszközökkel színesíteni. Ebben segítünk.
Az egyik legjobb kreatív csapatépítő a közös főzés
Kétféle csapatépítő főzés létezik:
- A főnök, vagy a hobbiszakács kolléga kondérhoz áll, összerak egy gulyást, vagy pincepörköltet, míg a többiek italoznak. Ezután együtt esznek egy jót, és italoznak tovább.
- A kollégák csapatokban, vagy egy nagy csapatban, közösen alkotják meg az ételt. A közös munka során összekovácsolódnak – vagy akár versenyezhetnek is egymással, hogy kié lesz a finomabb!
Szerintünk mindkét verzió tökéletes lehet adott szituációban – mi viszont most a másodikra fogunk fókuszálni.
A közös főzés azért tökéletes csapatépítő program, mert
- egyszerű,
- nincs nagy eszközigénye,
- mindenki részt tud venni benne,
- könnyű feldobni versennyel, kreativitással,
- kültéren és beltéren is működhet (de kültéren az igazi!)
Fontos viszont, hogy a szervezés alatt felmérjük a kollégák ételallergiáit, és mentes ételekkel is készüljünk azoknak, akik nem esznek húst, vagy esetleg laktózérzékenyek.
Olvasd el a többi csapatépítő program ötletünket is!
Csapatépítő főzés cégeknek: mi kell hozzá és hogyan dobd fel?
Milyen eszközigénye van egy közös főzésnek? A recepttől is függ, de sosem árt, hogyha az alábbiak kéznél vannak:
- alapanyagok az ételhez, víz
- kések, hámozók az előkészítéshez
- gázpalack, gázrózsa, és hozzá tartozó állvány
- bogrács és lánc
- sörpadok, napernyők, sátrak
- szemeteszsákok
- merőkanál, tányérok, poharak, evőeszközök
Csapatépítő főzés ötletek
Melyek a leginkább bevált koncepciók, ha csapatépítő főzésről van szó? Hogyan érdemes megszervezni? Segítünk!
Tartsatok tematikus napokat!
A tematikus napok lényege, hogy mindig valami újat alkossatok együtt. Tarthattok
- görög estet gyrossal és muszakával,
- francia estet sous vide burgundi marhahússal,
- japán estet sushizással,
- mexikói estet quesadillával,
- olasz estet házilag készített pizzákkal,
- amerikai estet hamburgerrel és hotdoggal,
- vagy akár magyaros estet is (mondjuk hortobágyi húsos palacsintával!)
Töltsetek kolbászt!
A kolbásztöltés egy jó hangulatú program, amiben mindenki részt vehet. Különösen nagyvárosi cégek számára javasoljuk, hogy a kollégák egy kicsit új területen, a komfortzónájukból kilépve próbálhassák ki magukat.
Versenyezzetek!
Pontozzátok egymás ételeit, vagy álljon össze egy zsűri, aki értékeli a csapatok teljesítményét. Egy kis baráti versenyszellem sokat segíthet abban, hogy a kollégák komolyan vegyék a feladatot – ha pedig elkészültek az ételek, a díjazás és a közös vacsora egy jó hangulatú buliba csaphat át.
Sőt! Ha a közös főzésnek kultusza van, a kollégák alig fogják várni a következő alkalmat! Mi láttunk már olyat, hogy egy-két csapatépítő főzés után az emberek már otthonról kezdték el hozni a “titkos hozzávalókat”, amivel győzhet a receptjük.
Legyen meglepetés!
A csapatverseny egyik felturbózott verziója, hogy csak az alapanyagot kapják meg a csapatot, de azt az infót nem, hogy milyen ételt is vár a zsűri kóstolásra: tehát a menü elkészítése csak rajtuk múlik.
Kössétek össze borkóstolóval!
A közös főzés utáni vacsora egyik legjobb extrája lehet, ha borkóstolóval egybekötve érkeznek az ételek.
Az élményfőzés nem főzőiskola
Ne felejtsd el, hogy az élményfőzés nem főzőiskola. Ha ilyet szervezel, ne vegyétek véresen komolyan, hacsak nem olyan a csapat, akik tényleg meg szeretnének tanulni főzni.
A lényeg az élményen és a közös időtöltésen van: ne válasszatok túl bonyolult recepteket!
Kávéfőzés, mint csapatépítés
Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb kezdeményezés lett az is, hogy a cégek az irodai kávé minőségén szeretnének javítani. Hiszen a kávézás tulajdonképpen egy mini csapatépítő, ami ráadásul minden nap megtörténik. A kollégák egy kávé mellett nyitnak egymás felé, megbeszélik, ki min dolgozik éppen, sokszor közös ötletelések indulnak meg egy ilyen közös kávészünetben.
A kávéfőzés nem nagy tudomány, főleg a mai, modern kávégépekkel, amivel egy gombnyomásra kész az ital. De az újhullámos kávézás, a specialty kávék világa egyre szélesebb körben terjed már Magyarországon is, főleg a kisebb méretű, leginkább IT-s cégek körében.
A KoffeinBox baristái egy cégre szabott interaktív csapatépítő programot állítottak össze, aminek keretein belül lehetőség van
- megismerni a kávé világát,
- megkóstolni a magyar kézműves kávépalettát,
- kipróbálni az alternatív kávékészítő eszközöket
- és csatlakozni a kávéforradalomhoz, ami zajlik!
Csapatépítő helyett inkább minőségibb kávéban gondolkodsz? Kérj személyre szabott árajánlatot kézműves kávéra, vagy akár az egész irodának elegendő kávékapszula dobozra!
Összegzés
A főzés az egyik legjobb csapatépítő tréning, mert indoor és outdoor is működik, egyszerű, és sok embert lehet egyszerre involválni. Egy remek lehetőség az employer branding erősítésére, a csapaton belüli kommunikáció fejlesztésére.
Csapatépítő programot szerveznél? Kérj segítséget!
Nincs találat
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.
Miért jobb az élményalapú csapatépítés, mint a klasszikus?
Egyre több szervezet veszi komolyabban, hogy az alkalmazottak ne csak jól dolgozzanak, hanem élvezzék is a munkahelyükön töltött időt. Tapasztalata, hogy az egészséges és elkötelezett munkaerő csökkentheti az egy alkalmazottra jutó költségeket is. A boldog munkaerő...
Csapatépítés szervezése: első lépések
Egy jó csapatépítő tréning megszervezése nem kis feladat, és HR-esként nincs könnyű dolgunk. Olyan programot kell találnod, amivel mindenkinek örömöt szerzel, vagy legalábbis majdnem mindenkinek. A csapatépítő programlehetőségek száma szinte végtelen: a gasztronómiai...